Ondervoeding komt vaak voor bij patiënten met hartfalen en gaat gepaard met hogere ziekenhuisopnames en sterftecijfers (Habaybeh, Bordinhon de Moraes, Slee, & Avgerinou, 2020). De prevalentie van ondervoeding bij hartfalen kan oplopen tot 69%. Patiënten met hartfalen hebben ook meer kans op sarcopenie, wat bij deze patiënten gepaard gaat met een verhoogd risico op sterfte en een slechte kwaliteit van leven (Nichols, et al., 2019).
Ondervoeding komt vaak voor bij patiënten met hartfalen en gaat gepaard met hogere ziekenhuisopnames en sterftecijfers (Habaybeh, Bordinhon de Moraes, Slee, & Avgerinou, 2020). De prevalentie van ondervoeding bij hartfalen kan oplopen tot 69%. Patiënten met hartfalen hebben ook meer kans op sarcopenie, wat bij deze patiënten gepaard gaat met een verhoogd risico op sterfte en een slechte kwaliteit van leven (Nichols, et al., 2019).
Bij patiënten met hartaandoeningen is onvoldoende eiwitinname via de voeding gelinkt aan het ontwikkelen van sarcopenie. Helaas zijn er niet veel onderzoeken waarin specifiek naar de eiwitbehoefte van hartpatiënten is gekeken. Een recente meta-analyse van 5 verschillende onderzoeken toonde aan dat eiwit-suppletie kan leiden tot een verbeterde vetvrije massa, betere prestaties en een betere kwaliteit van leven. Het lijkt ook veilig te zijn.
Er zijn meer klinische studies nodig om te bepalen hoeveel eiwit patiënten met hartfalen per dag nodig hebben (Nichols, et al., 2019).
Op dit moment lijkt de meest pragmatische optie om het voedingsadvies voor patiënten met sarcopenie op te volgen.
Een recent artikel concludeerde dat voedingsinterventie als aanvulling op de standaardbehandeling in het algemeen leidde tot een afname van ziekenhuisopnames en sterfte door alle oorzaken (Habaybeh, Bordinhon de Moraes, Slee, & Avgerinou, 2020).