Chronische obstructieve longziekte ofwel COPD is een progressieve luchtwegaandoening, die wordt gekenmerkt door een aanhoudende beperking van de luchtstroom als gevolg van schade aan de longen, vaak veroorzaakt door roken. Het is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door ziekte in de VS. COPD tast voornamelijk de longen aan, maar veroorzaakt door de chronische systematische ontsteking ook metabole aanpassingen in het hele lichaam. Deze veranderingen leiden tot een verhoogde voedingsbehoefte. COPD-patiënten hebben vaak echter problemen met eten.
Chronische obstructieve longziekte ofwel COPD is een progressieve luchtwegaandoening, die wordt gekenmerkt door een aanhoudende beperking van de luchtstroom als gevolg van schade aan de longen, vaak veroorzaakt door roken. Het is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door ziekte in de VS. COPD tast voornamelijk de longen aan, maar veroorzaakt door de chronische systematische ontsteking ook metabole aanpassingen in het hele lichaam. Deze veranderingen leiden tot een verhoogde voedingsbehoefte. COPD-patiënten hebben vaak echter problemen met eten.
COPD-patiënten lopen hierdoor risico om in een vicieuze cirkel te belanden en ziekte gerelateerde ondervoeding te ontwikkelen. Het is aangetoond dat ondervoeding leidt tot een slechtere longcapaciteit. Het kan ook leiden tot verlies van longweefsel en tot vermindering van de grootte en contractiliteit van de spieren die gebruikt worden bij het ademen. Dit kan het vermogen verminderen om voldoende hoestdruk te genereren om de longen te reinigen van mogelijk geïnfecteerde secreties (Collins, Yang, Chang, & Vaughan, 2019).
Gewichtsverlies bij COPD-patiënten werd in het verleden gezien als een onvermijdelijk gevolg van ernstige luchtwegaandoeningen. Voedingsinterventie werd daarom niet overwogen. Systematische reviewartikelen en meta-analyses bij stabiele poliklinische COPD-patiënten hebben echter aangetoond dat ondervoeding kan worden aangepakt. Dit leidt tot significante verbeteringen in functionele capaciteit, ademhalingsspierkracht en kwaliteit van leven (Collins, Elia, & Stratton, 2013). Zoals bij veel andere ziekten, wordt voornamelijk de spiermassa negatief beïnvloed. Het is daarom cruciaal om aan de eiwitbehoefte te voldoen. De voedingsbehoeften voor COPD-patiënten moeten individueel worden beoordeeld, rekening houdend met de klinische toestand van de patiënt (stabiel versus exacerbatie), de ernst van de ziekte (licht tot zeer ernstig) en de activiteitsniveaus van de patiënt. Bij patiënten met COPD die geïdentificeerd zijn als ondervoed, moet voedingsondersteuning gericht zijn op een gewichtstoename van >2 kg in 8 weken. Dit kan worden vergemakkelijkt met een energie-inname van minimaal 45 kcal/kg lichaamsgewicht/dag en een eiwitinname van minimaal 1,2 g/kg lichaamsgewicht/dag (eventueel hoger als het doel is om de spiermassa te verbeteren) (Collins, Yang, Chang, & Vaughan, 2019). Oxidatieve stress en ontsteking spelen een belangrijke rol in de pathologie van COPD. Verschillende vitaminen (A, C en E) kunnen beschermende effecten hebben. Aangezien een hoog percentage van de ondervoede patiënten een laag vitaminegehalte heeft, zou suppletie met een compleet voedingsproduct gunstig kunnen zijn (Collins, Yang, Chang en Vaughan, 2019).
Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat voedingsondersteuning bij niet-ondervoede COPD-patiënten het lichaamsgewicht en de inspanningsprestaties kan verbeteren, wat suggereert dat voedingsondersteuning een rol kan spelen naast de behandeling van ondervoeding. De S-Core range biedt hoogcalorische en eiwitrijke Voedingen voor Medisch Gebruik die kunnen worden gebruikt voor de dieetbehandeling van COPD.